Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Capri szigete

Capri szigete

Olaszország, Nápoly

Capri szigete a modern világ egyik legdivatosabb nyaralóhelye, a gazdag turisták előszeretettel töltik itt szabadidejüket.

Tovább olvasom

Akvárium

Akvárium

Olaszország, Nápoly

A nápolyi Akvárium a világ egyik legnagyobb és legteljesebb akváriuma, a tengerparti park legjelentősebb épülete.

Tovább olvasom

Galleria Umberto

Galleria Umberto

Olaszország, Nápoly

A Galleria Umbertot a múlt század végén milánói mintára építették. Akkoriban népszerű találkozóhely volt.

Tovább olvasom

San Francisco di Paola-bazilika

San Francisco di Paola-bazilika

Olaszország, Nápoly

A San Francisco di Paola bazilikát a nápolyi Bourbonok a család restaurációjának emlékére építették.

Tovább olvasom

Castel Nuovo

Castel Nuovo

Olaszország, Nápoly

A nápolyi tengerpart egy részének építészeti súlypontját az Új kastélynak is nevezett Castel Nuovo adja.

Tovább olvasom

Milyen város Nápoly?

A legszebb fekvésű városnak tartott Nápolyt és környékének gazdag történelmi és kultúrális élete, egyedi gasztronómiája mágnesként vonzza a turistákat. Dél-Olaszország fővárosából igazán nem távozhatunk élmények nélkül.

A mai Nápoly területénel első lakói a görögök voltak, akik i.e. V. században alapítottak itt Paleopolisz (régi város) néven várost. Amikor a növekvő város szűknek bizonyult, a lakók a Via Foria és a tenger közötti sík területre húzódtak, ez volt a Neapolisz (új város). I.e. 4. században a terület római fennhatóság alá került, és ez így is maradt egészen 476-ig. Később a gótok, a bizánciak, az osztrogótok és a longobárdok is hatalmat szereztek a terület felett.

A városnak és lakóinak a XIII. század hozott egy kis megnyugvást. Ekkor az Anjou-házból származó I. Károly Nápolyba tette át székhelyét. Rezidenciáját a Castel Nuovoban rendezte be. A fényűző Anjou-udvar körül pedig élénk művészeti és szellemi élet alakul ki.

A középkorban sorozatos csatározásoktól voltak hangosak Nápoly utcái. Végül 1443-ban V. Alfonz aragóniai király hódította meg Nápolyt legyőzve az utolsó Anjou uralkodót. Nagyszabású építkezéseinek és gazdasági érzékének köszönhetően Nápoly felvirágzott, és új utak kereskedelmi utak ís megnyíltak.

A másfél évszázados nyugodt időszakot a spanyol alkirályok korszaka követte, miközben Nápoly társadalmi és gazdasági helyzete folyamatosan romlott. 1734-ben a spanyol Bourbon-ház foglalta el Nápolyt, így a Nápolyi Királyság 200 év után ismét függetlenné vált az osztrák és spanyol uralom után.

Garibaldi 1860-ban szeptemberében vonult be Nápolyba, a nép pedig vele együtt a Bourbonok ellen tüntetett. 1861-ben a Garibaldi javaslatára a nép megszavazta az egységes Olaszországhoz való csatlakozás.

Nápoly a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett. A lebombázott város újjáépítése csak 1950-ben kezdődött meg. Az akkori polgármester, Achile Lauro irányítása alatt jelentős, a városnak szánt összeg tűnt el, miközben a polgármester vagyona egyre gyarapodott, és virágzott a korrupció. Az igazi változás 1992-ben kezdődött, amikor az új polgármesternek, Antonio Bassolinonak sikerült háttérbe szorítania a korrupciót, és elindította a napjainkban is tartó városmegújító projekteket.

Nápoly Galériák

Castel dell'Ovo
Nápoly, Olaszország Látnivalók
Hotel Romeo*****
Nápoly, Olaszország Szállás
Limoncello
Nápoly, Olaszország Vendéglátás
Bottégák
Nápoly, Olaszország Vásárlás
Akvárium
Nápoly, Olaszország Szabadidő
La Bavarese
Nápoly, Olaszország Szórakozás

Kaunas

Kaunas

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro