Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Régészeti Múzeum

Régészeti Múzeum

Olaszország, Nápoly

A nápolyi Régészeti Múzeum az ókori művészet egyik legkiemelkedőbb itáliai kincsestára.

Tovább olvasom

Castel Nuovo

Castel Nuovo

Olaszország, Nápoly

A nápolyi tengerpart egy részének építészeti súlypontját az Új kastélynak is nevezett Castel Nuovo adja.

Tovább olvasom

Castel San Elmo

Castel San Elmo

Olaszország, Nápoly

A Castel San Elmo erőd a San Martino felett, 249 méter magasan emelkedik Nápoly felett.

Tovább olvasom

Intra Moenia

Intra Moenia

Olaszország, Nápoly

Az egyetem közelében található Intra Moenia vonzza az intellektuális vendégeket.

Tovább olvasom

Sorrento

Sorrento

Olaszország, Nápoly

Sorrento la gentile, azaz az udvarias Sorrento, így nevezik ma is a nagy idegenforgalmáról nevezetes városkát.

Tovább olvasom

Milyen város Nápoly?

A legszebb fekvésű városnak tartott Nápolyt és környékének gazdag történelmi és kultúrális élete, egyedi gasztronómiája mágnesként vonzza a turistákat. Dél-Olaszország fővárosából igazán nem távozhatunk élmények nélkül.

A mai Nápoly területénel első lakói a görögök voltak, akik i.e. V. században alapítottak itt Paleopolisz (régi város) néven várost. Amikor a növekvő város szűknek bizonyult, a lakók a Via Foria és a tenger közötti sík területre húzódtak, ez volt a Neapolisz (új város). I.e. 4. században a terület római fennhatóság alá került, és ez így is maradt egészen 476-ig. Később a gótok, a bizánciak, az osztrogótok és a longobárdok is hatalmat szereztek a terület felett.

A városnak és lakóinak a XIII. század hozott egy kis megnyugvást. Ekkor az Anjou-házból származó I. Károly Nápolyba tette át székhelyét. Rezidenciáját a Castel Nuovoban rendezte be. A fényűző Anjou-udvar körül pedig élénk művészeti és szellemi élet alakul ki.

A középkorban sorozatos csatározásoktól voltak hangosak Nápoly utcái. Végül 1443-ban V. Alfonz aragóniai király hódította meg Nápolyt legyőzve az utolsó Anjou uralkodót. Nagyszabású építkezéseinek és gazdasági érzékének köszönhetően Nápoly felvirágzott, és új utak kereskedelmi utak ís megnyíltak.

A másfél évszázados nyugodt időszakot a spanyol alkirályok korszaka követte, miközben Nápoly társadalmi és gazdasági helyzete folyamatosan romlott. 1734-ben a spanyol Bourbon-ház foglalta el Nápolyt, így a Nápolyi Királyság 200 év után ismét függetlenné vált az osztrák és spanyol uralom után.

Garibaldi 1860-ban szeptemberében vonult be Nápolyba, a nép pedig vele együtt a Bourbonok ellen tüntetett. 1861-ben a Garibaldi javaslatára a nép megszavazta az egységes Olaszországhoz való csatlakozás.

Nápoly a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett. A lebombázott város újjáépítése csak 1950-ben kezdődött meg. Az akkori polgármester, Achile Lauro irányítása alatt jelentős, a városnak szánt összeg tűnt el, miközben a polgármester vagyona egyre gyarapodott, és virágzott a korrupció. Az igazi változás 1992-ben kezdődött, amikor az új polgármesternek, Antonio Bassolinonak sikerült háttérbe szorítania a korrupciót, és elindította a napjainkban is tartó városmegújító projekteket.

Nápoly Galériák

Castel dell'Ovo
Nápoly, Olaszország Látnivalók
Hotel Romeo*****
Nápoly, Olaszország Szállás
Limoncello
Nápoly, Olaszország Vendéglátás
Bottégák
Nápoly, Olaszország Vásárlás
Akvárium
Nápoly, Olaszország Szabadidő
La Bavarese
Nápoly, Olaszország Szórakozás

Várna

Várna

Tokió

Tokió